Wat is een wielkeg?

Een wielkeg is een veiligheidsvoorziening die wordt gebruikt om te voorkomen dat voertuigen zoals auto’s, caravans en aanhangwagens onbedoeld wegrollen.

Wielkeggen zorgen ervoor dat de aanhanger wordt vastgezet, ongeacht of deze aan het trekkende voertuig of alleen wordt geparkeerd. De blokken van metaal of kunststof hebben de vorm van een kleine helling. U schuift ze onder de banden en blokkeert de banden op die manier. Daardoor rolt de aanhanger op steil of oneffen terrein niet weg.

Opgelet: De wielkeg vervangt wettelijk gezien niet de parkeerrem van de aanhangwagen of het voertuig (!)


Hoe werkt een wielkeg?

De werking van een wielkeg is vrij eenvoudig. Het is een klein, wigvormig stuk rubber, kunststof of metaal dat onder een van de wielen van het voertuig wordt geplaatst. De keg voorkomt dat het wiel in beweging komt en daarmee het hele voertuig wegrolt.

Wanneer een voertuig stilstaat, bijvoorbeeld bij het parkeren op een helling, kan het gewicht van het voertuig op de parkeerrem drukken en deze onder druk zetten. Het kan zijn dat de rem niet sterk genoeg is om het voertuig op zijn plaats te houden, vooral als de helling erg steil is of als het voertuig zwaar beladen is. In deze situaties kan een wielkeg de extra ondersteuning bieden die nodig is om het voertuig op zijn plaats te houden en te voorkomen dat het voertuig, de caravan of de remorque wegrolt.

Is het gebruik van een wielkeg verplicht?

In sommige landen is het zelfs verplicht om een wielkeg te gebruiken bij het parkeren van een voertuig op een helling. Het gebruik van een wiel keg is een belangrijke veiligheidsmaatregel die ervoor kan zorgen dat het voertuig op zijn plaats blijft en schade aan eigendommen en letsel aan personen kan voorkomen.

Wanneer zijn wielkeggen voor aanhangwagens wettelijk verplicht?

Conform § 41 lid 14 van de Duitse Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung (STVZO) moet bij aanhangers met twee assen, die geen aanhanger met zadel, starre dissel of centrale as zijn, en een toegestaan totaalgewicht (MTM) van meer dan 750 kg hebben, een wielkeg aanwezig zijn. Aanhangers met zadel, aanhangers met drie en meerdere assen en aanhangers met starre dissel en centrale as, waarvan het toegestane totaalgewicht 750 kg overschrijdt, hebben twee wielkeggen nodig.

Wielkeg kopen bij OTOO aanhangwagens

Bij OTOO aanhangwagens te Zwevegem kunt u kwalitatieve wielkeggen kopen van het merk AL-KO zoals bijvoorbeeld het type UK-46. Dit type wielkeggen zijn geschikt tot een aslast van 5000 KG.

Over AL-KO wielkeggen

Het merk AL-KO is bekend voor de veiligheid, rijcomfort en hoog loopvermogen – de AL-KO aanhangercomponenten voldoen aan de hoogste eisen van de voertuigtechniek. Aanhangers kunnen met de AL-KO toebehoren voor verschillende toepassingen worden geüpgraded. Ondersteltechniek, trekdissels, oploopremmen voor geremde en ongeremde aanhangers of verdere handige toebehoren – alle AL-KO-aanhangeronderdelen onderscheiden zich door duurzaamheid, optimaal rijgedrag en onderhoudsvriendelijkheid.

OTOO aanhangwagens is officieel dealer van AL-KO aanhangwagen componenten.