Er zijn verschillende soorten antidiefstal systemen voor aanhangwagens, waarvan het disselslot en de wielklem twee van de meest gebruikte zijn. Hieronder beschrijven we hun voor- en nadelen en hoe snel ze onklaar kunnen worden gemaakt door dieven.

Disselslot

Een disselslot wordt gebruikt om de aanhangwagen te beveiligen door het blokkeren van de koppeling tussen de trekhaak van het voertuig en de aanhangwagen. Dit maakt het onmogelijk voor dieven om de aanhanger aan te koppelen en weg te rijden.

Voordelen van een disselslot

Disselsloten zijn relatief eenvoudig te gebruiken en bieden een goede beveiliging tegen diefstal. Ze zijn ook redelijk betaalbaar en verkrijgbaar in verschillende maten en modellen.

Nadelen van een disselslot

Disselsloten kunnen door ervaren dieven worden omzeild door bijvoorbeeld de koppeling te verwijderen of door gebruik te maken van zwaar gereedschap om het slot te forceren. Daarnaast is het mogelijk dat sommige modellen niet passen op alle soorten aanhangwagens.


Wielklem

Een wielklem is een metalen beugel die om het wiel van de aanhangwagen wordt geplaatst om te voorkomen dat het kan draaien. Dit maakt het moeilijk voor dieven om de aanhanger te verplaatsen of weg te slepen.


Voordelen van een wielklem

Wielklemmen zijn zeer effectief en moeilijk te verwijderen zonder het juiste gereedschap. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten en modellen om te passen bij verschillende soorten aanhangwagens.

Nadelen van de wielklem

Wielklemmen zijn over het algemeen duurder dan disselsloten en kunnen lastiger zijn om te gebruiken en op hun plaats te bevestigen. Bovendien kunnen ze alleen op één wiel worden bevestigd, waardoor de dieven de mogelijkheid hebben om het andere wiel te gebruiken om de aanhanger weg te slepen.

Disselslot en wielklem gebruiken op de aanhangwagen?

Disselslot in combinatie met wielklem: Door zowel een disselslot als een wielklem te gebruiken, wordt de kans op diefstal nog verder verkleind.

Voordelen van een disselslot en wielklem combinatie

De combinatie van een overdekslot of disselslot en een wielklem biedt de hoogste mate van beveiliging tegen diefstal. Dit kan vooral nuttig zijn als de aanhanger langere tijd onbeheerd wordt achtergelaten.

Nadeel van een disselslot en wielklem

Deze optie kan de duurste zijn en is wellicht niet altijd nodig, afhankelijk van de omstandigheden.

Echter, beter voorkomen dan genezen!

Kans op diefstal?

Hoe snel deze systemen onklaar kunnen worden gemaakt hangt af van de gebruikte materialen, de kwaliteit van het slot en de ervaring en kennis van de dief. Over het algemeen geldt dat de combinatie van verschillende beveiligingsmethoden de kans op diefstal verkleint.

Statistieken over de effectiviteit van antidiefstalsystemen voor aanhangwagens zijn beperkt, maar over het algemeen worden disselsloten en wielklemmen beschouwd als zeer effectief bij het voorkomen van diefstal.

Safety Ball

De AL-KO Safety Ball is een aanvulling op de gangbare diefstalbeveiligingen voor aanhangerkoppelingen, speciaal bedoeld als de aanhanger los geparkeerd staat.

De safety ball van Alko wordt in de koppeling van de aanhangwagen geplaatst, net alsof je zou aankoppelen aan een auto. De diameter van de AL-KO safety ball is immers dezelfde als die van de trekhaak van een auto.

Wanneer je de AL-KO safety ball in de koppeling van de aanhangwagen plaatst, en deze koppeling afsluit met een disselslot of overdekslot, dan kan de aanhangwagen niet meer aangekoppeld worden aan een ander voertuig! Zo voorkom je dat je aanhangwagen of caravan er vandoor gaat aan een andere auto.