Dat LED-verlichting meer en meer voorstanders wint binnenshuis, hoeven we je niet te vertellen. Maar ook op de baan zie je steeds meer LED-lampen terugkomen. Je zou dan ook kunnen zeggen dat LED-verlichting dé toekomst is voor de aanhangwagen.

En die tendens komt uiteraard niet uit het niets. Je kan namelijk heel wat voordelen koppelen aan deze manier van verlichting.LED voordeel 1: energie zuiniger

Met LED-verlichting verbruik je heel wat minder energie. Dat maakt dat je batterij ook figuurlijk onder minder spanning komt te staan. Er is namelijk minder stroom verbruik door de LED verlichting ten opzichte van de klassieke gloeilampen met filament.Zo bespaar je tot wel 90% op je energieverbruik, ten opzichte van traditionele verlichting.


LED voordeel 2: beter zichtbaar

Naast een laag energieverbruik, straalt LED-verlichting voor je aanhangwagen ook heel wat meer licht uit. Deze verbeterde lichtsterkte zorgt ervoor dat je aanhanger te allen tijde goed zichtbaar is.

Zowel bij hevige regenval of extreme mist zien weggebruikers je steeds van ver aankomen.

Je aanhanger valt veel meer op door het sterke en heldere licht van de LED-lampjes.


LED voordeel 3: schokbestendig

Vaak last van gebroken lampjes aan je aanhangwagen? Dat kan veroorzaakt worden door schokken of trillingen die je ervaart op een slecht onderhouden wegdek.

Met LED-verlichting op je aanhangwagen help je dat probleem meteen de wereld uit. Trillingen hebben namelijk geen vat op de lampjes. Ze zijn schokbestendig, wat maakt dat zelfs de hardste drempels en putten jouw aanhangwagenverlichting niet zullen schaden.


LED voordeel 4: weerbestendig

Regenval hoort er nu eenmaal bij in België. Daarom kan je maar best zien dat de verlichting van je aanhangwagen daar ook op voorbereid én tegen bestand is.

In LED-verlichting vind je dé ideale oplossing.

Deze is namelijk (bijna) nooit aan vervanging toe. Dat maakt dat weersomstandigheden geen invloed hebben op de werking ervan. Wanneer ook de bedrading waterbestendig is, kan je ervan op aan dat je verlichting nooit zal lijden aan waterschade.


LED voordeel 5: minder gevoelig aan oxidatie

Een LED-lamp heeft minder last van oxidatie van de stekker van de aanhangwagen. Een LED-lamp geeft bij een reeds weinig stroomtoevoer licht. Bij een gewone lamp zal een groot deel van de lichtsterkte wegvallen als de stekker oxideert door de toenemende weerstand in het verlichtingscircuit.LED nadeel 1: het voordeel van minder stroomverbruik is ook een nadeel

Aangezien LED veel efficiënter omgaat met het stroomverbruik is er minder verlies door warmte. In de winter is dit een nadeel aangezien de licht unit minder warm wordt. Indien het gesneeuwd heeft, dan zal sneeuw en ijs moeilijker tot niet smelten bij LED verlichting.

Besneeuwde verkeerslichten voorzien van LED lampen. De sneeuw smelt niet door het lage vermogen van LED verlichting

U moet er dan zelf voor zorgen dat bij vertrek met de aanhangwagen de LED licht units sneeuwvrij gemaakt zijn.


LED nadeel 2: knipperende LED bij sommige auto’s

Hoewel de voordelen van LED-verlichting ten opzichte van traditionele verlichting overduidelijk zijn en de vraag naar LED-verlichting op aanhangwagens groeit, is de werking hiervan nog niet optimaal.

De oorzaak hiervan ligt niet bij de LED-verlichting, maar wel bij de auto. Lees er hier meer over…


LED nadeel 3: hogere kostprijs

Een LED-lamp is over het algemeen wel duurder in aanschaf. Dit verdient zich terug omdat je het minder vaak moet vervangen, lees de levensduur is vele malen groter dan een vergelijkbare gloeilamp met dezelfde lichtsterkte (lumen)

Zijn de lampen van je aanhangwagen echter vaak aan beschadigingen onderhevig, bijvoorbeeld omdat je veel moet kiepen met je aanhangwagen, dan is LED-verlichting vandaag de dag nog wat duurder dan gewone verlichting.

Bij gewone verlichting hoef je namelijk alleen het glas of deksel te vervangen, bij LED-verlichting is dit de volledige achterlicht unit.

Ook is het belangrijk dat je bij de aanschaf van LED-verlichting op de kwaliteit let. Er bestaat namelijk een groot kwaliteitsverschil in het aanbod van LED-lampen. Goedkoop is hier dikwijls duurkoop.

Daarom bieden wij de kwalitatieve LED verlichting van Fristom aan.