Hoewel de voordelen van LED-verlichting ten opzichte van traditionele verlichting overduidelijk zijn en de vraag naar LED-verlichting op aanhangwagens groeit, is de werking hiervan nog niet optimaal.

De oorzaak hiervan ligt niet bij de LED-verlichting, maar wel bij de auto.LED verlichting en auto CAN-bus

Moderne auto’s zijn uitgerust met een CAN-bussysteem (controller area network). Simpel gezegd zorgt dit systeem ervoor dat er een foutmelding verschijnt indien bijvoorbeeld de verlichting op uw auto/aanhanger niet meer werkt.

Deze foutmelding ontstaat als het systeem merkt dat de stroomafname vanuit de verlichting niet meer voldoende is.

En net daar ligt het probleem.

Doordat een LED-lampje veel minder stroom verbruikt, denkt het CAN-bussysteem continu dat de verlichting niet werkt. Dat veroorzaakt knipperende lichten op je aanhanger.


Hoe knipperende LED verlichting bij de aanhanger oplossen?

Het probleem dat ontstaat door het gebruik van LED-verlichting in combinatie met het CAN-bussysteem van de auto kan opgelost worden.

Dit kan door er voor te zorgen dat er voldoende stroomafname plaatsvindt. Als het ware wordt het CAN-bussysteem voor de gek gehouden door de weerstand van het verlichtingscircuit van de aanhangwagen te verhogen.

Optie 1: weerstandskast

Het plaatsen van een weerstand, betekent dat er wat montagewerk moet gebeuren aan de kabelboom van de auto of aanhangwagen.

Je kunt daarentegen ook kiezen voor een weerstandskast met twee stekkers eraan. Dit kan makkelijk en zonder montagewerk geplaatst worden tussen de aanhangwagen en de auto. Plug and play dus!


fristom LED control box

Wij maken hier zelf gebruik van zo’n plug and play-systeem LED-verlichting aanhangwagen weerstandskast. Deze weerstandskast zorgt ervoor dat het CAN-bussysteem van de auto geen fouten meer geeft, het is makkelijk te monteren en de problemen met je LED-verlichting verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Let wel: weerstandkasten werken niet voor alle merken auto’s. Het is dus aan te raden deze te testen alvorens je overgaat tot aanschaf.

Optie 2: LED verlichting met CAN-bus detectie

Fabrikanten van kwalitatieve LED verlichting bieden units aan met en zonder CAN-bus detectiesystemen.

Een voorbeeld hiervan is Fristom.

De Fristom FT-230 is een kwalitatieve LED verlichting ZONDER een CAN-bus detectie systeem.De Fristom FT-270 is een kwalitatieve LED verlichting MET een ingebouwd CAN-bus detectie systeem. Bij deze LED verlichting hoef je je dus geen zorgen te maken en is er ook geen nood aan het bijplaatsen van een weerstandskast.

Hieronder afbeeldingen van de FT-270, alsook de lamp parameters met het vermogen bij een LED verlichting met CANBUS detectie systeem. Zoals je kunt zien zijn de bijhorende vermogens per circuit (bv. achterlichten, remlicht, richtingaanwijzer) een stuk hoger dan zonder dit systeem.

Als voorbeeld voor de knipperlichten wordt de weerstand verhoogd zodoende een vermogen te hebben van 15 Watt in plaats van slechts 2,4 Watt.