Verzinkt statief met een diameter van 48 mm en een lengte van 600 mm met handgreep en plastic afdekkap.
Steunpoot of statief met handgreep merk Winterhoff

Steunpoten zijn belangrijke onderdelen van aanhangwagens met één of twee assen omdat ze helpen bij het stabiliseren van de aanhangwagen wanneer deze is losgekoppeld van het trekkende voertuig.

Steunpoten zijn meestal uitgevoerd als verzinkte statieven voorzien van een handgreep. Statieven zorgen voor een stabiele plaatsing van de aanhangwagen en vangen piekmomenten tijdens het laden en lossen op. Ook dient het statief als bescherming van de achteras. Statieven zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en lengtes, aangeboden door verschillende fabrikanten, met of zonder draaiende spindel of met een handgreep.Aanhangwagen met één as

Een aanhangwagen met één as heeft één enkele as onder het chassis en kan maximaal ongeveer 750 kg wegen. De steunpoot is hier van cruciaal belang omdat deze voorkomt dat de aanhangwagen omvalt wanneer deze niet is gekoppeld aan het trekkende voertuig. De steunpoot is gemonteerd aan het chassis van de aanhangwagen, dicht bij de koppeling, typisch betreft dit een steunwiel (met rubberen band). Wanneer de aanhangwagen is losgekoppeld van het trekkende voertuig, kan de steunpoot worden uitgeschoven om de aanhangwagen op zijn plaats te houden. Dit vermindert het risico dat de enkele as aanhangwagen omvalt en eventueel schade veroorzaakt.

Steunpoten achteraan de aanhangwagen zorgen ervoor dat de aanhangwagen niet kipt wanneer men via de achterzijde met een belading (bv. via oprijplaten) op de aanhanger rijdt. Het is theoretisch voldoende van 1 steunpoot aan de achterzijde te voorzien, zo dicht mogelijk bij de achterkant ter hoogte van het achterbord of de kokerprofielen. Meestal echter kiest men er voor om 2 steunpoten te monteren aan de achterzijde voor de stabiliteit en de esthetiek (symmetrie) van dit toebehoren.

Statief met spindel in verzinkte uitvoering en diameter 48 mm en 60 mm. Steunpoot ronde buis 48 mm diamter met handgreep uitgevoerd in lengte 70 cm.
Verschillende types steunpoten en statieven voor aanhangwagens, zowel geremd als ongeremd.

Steunpoten kunnen bestaan uit een ‘vaste’ buis, ofwel uitgevoerd zijn met een spindel. Bij een verzinkt statief met spindel kan men de hoogte regelen zonder de steunpoot te moeten los klemmen wat het gebruiksgemak verbetert en het draagvermogen kan doen toenemen.

Aanhangwagen met twee assen

Een aanhangwagen met twee assen is vaak beschikbaar in grotere maten dan een aanhangwagen met één as. De steunpoten voor dit type aanhangwagen zijn geïnstalleerd aan de voor- en achterkant van de aanhangwagen, op een afstand van ongeveer 1/3 vanaf de uiteinden van het chassis.

De steunpoten zijn ontworpen om het gewicht van de aanhangwagen te dragen wanneer deze is losgekoppeld van het trekkende voertuig.

Het is belangrijk dat beide steunpoten worden gebruikt om de stabiliteit van de aanhangwagen te waarborgen. Merk op dat als één steunpoot niet goed werkt of niet wordt gebruikt, dit kan leiden tot onbalans en gevaarlijke situaties.

We kunnen stellen dat…

het gebruik van steunpoten op een aanhangwagen met één of twee assen is van cruciaal belang voor de stabiliteit van de aanhangwagen wanneer deze is losgekoppeld van het trekkende voertuig. Door het installeren van steunpoten kan worden voorkomen dat de aanhangwager kipt of omvalt en eventueel schade veroorzaakt aan zowel de gebruiker als de omgeving.

Het is belangrijk om te weten waar de steunpoten zich bevinden en hoe ze correct kunnen worden gebruikt om de veiligheid van iedereen op de weg te waarborgen. Sommige statieven zijn ook voorzien van een gelaste uitstulping zodat de steunpoot onderweg niet kan wegzakken uit de klem.

De statief heeft een gelaste uitstulping zodat deze niet kan weg glijden uit de gemonteerde klem op de aanhangwagen.
Uitstulping op de steunpoot zodat deze niet kan wegglijden tijdens het rijden in opgetrokken toestand

Afhankelijk van uw toepassing en conditie kiest u voor een statief met handgreep, of voor een steunpoot met spindel.

Indien u geen steunpoten wenst te gebruiken, dan kunt u ook kiezen voor een aanhangwagen met kipdissel om uw materiaal op te rijden.