Wat is een torsieas voor aanhangwagens?

Een torsieas is een type ophangingssysteem voor aanhangwagens, dat wordt gebruikt om de vering te bieden die nodig is om de lading te dragen en de impact van oneffenheden in de weg te verminderen. Het is een assemblage van metalen balken en assen die in de lengte zijn geplaatst en die door middel van een torsiestang met elkaar zijn verbonden.

Hoe werkt een torsieas bij aanhangwagens?

Bij een torsieas wordt de lading van de aanhangwagen overgebracht naar de balken via de torsiestang, die wordt vervormd door de belasting. De balken hebben een bepaalde torsiestijfheid, die de weerstand tegen vervorming bepaalt. Deze torsiestijfheid is afhankelijk van het materiaal waarvan de balken zijn gemaakt, de geometrie van de balken en de lengte van de torsiestang.

Wanneer de aanhangwagen over een hobbelige weg rijdt, wordt de torsiestang vervormd en worden de balken gedraaid, waardoor de lading wordt opgeheven en de impact van de hobbel wordt verminderd. De torsieas biedt dus een soort van flexibiliteit en absorptievermogen, dat een soepele rit mogelijk maakt.

Voordelen van een torsieas bij aanhangwagens?

Een torsieas heeft enkele voordelen ten opzichte van andere veringssystemen. Zo is het ontwerp eenvoudig en relatief licht van gewicht, wat het geschikt maakt voor gebruik in aanhangwagens. Daarnaast heeft het een lange levensduur en is het onderhoudsarm, omdat er geen bewegende onderdelen zijn die gesmeerd of vervangen moeten worden.

Een torsieas is verkrijgbaar in verschillende maten en configuraties, afhankelijk van de vereisten van de aanhangwagen. Zo kunnen torsieassen worden gebruikt voor enkelassige aanhangwagens, maar ook voor tandemassen of zelfs triple-assen. Ook zijn er verschillende opties beschikbaar voor de lengte en de dikte van de balken, waardoor de stijfheid van de as kan worden aangepast aan de belasting en de gewenste rij-eigenschappen.

Al met al is een torsieas een effectieve en betrouwbare vering voor aanhangwagens, die zorgt voor een soepelere rit en minder schade aan de lading en de aanhangwagen.

Draagvermogen

De torsieas van VDM Trailers is berekend en uitvoering getest voor een draagvermogen van 1050 KG. Deze werd in het verleden gebruikt voor de aanhangwagens van Weytens (fabrikant Intertrailer NV) en is heden nog steeds in gebruik voor de ongeremde aanhangwagens van VDM.